Conferència i exposició sobre el mestre de Benassal al CEU de Castelló

L’exposició itinerant “Carles Salvador i el seu temps” visita el campus de la UCHCEU a Castelló, on estarà fins al 18 de desembre. El professor i acadèmic Lluís Meseguer (AVL, UJI) n’he fet la inauguració oficial amb una conferència (àudio) a l’alumnat de Capacitació i Educació de Castelló.

foto1

Si esta exposició havia passat pel campus d’Alfara, amb conferència inclosa, també a Elx, ara era el torn del campus de Castelló. L’Acadèmia Valenciana de la Llengua ha nomenat Carles Salvador (València 1893-1955) com a escriptor de l’Any i, com que és un dels exponents de l’educació, el CEU no podia quedar fora dels reconeixement i actes commemoratius al mestre que fou a Almàssera, Aielo de Malferit, Benassal i Benimaclet, Carles Salvador (València 1893-1955).

foto2

El professor Meseguer, comissari de l’exposició de l’AVL, va ser presentat pel director del Departament d’Humanitats i coordinador de la Capacitació, Vicent F. Garcia Perales, qui va destacar la formació humanista del conferenciant, al Seminari de Tortosa, passant per la UAB, la UV i ara, com a catedràtic de Literatura de la UJI. Poeta, crític, assagista, literat, erudit… Meseguer és una persona riquíssima en coneixements, amb més de 70 articles d’investigació i els més de 400 en premsa escrita (entre els quals destaquen articles de la revista Saó).

Es va comptar amb la presència de José María Mira de Orduña, director del centre de Castelló, Elena Amiguet, coordinadora de la Capacitació a Castelló, i Nàdia de los Rosales, professora de Competència lingüística i professional del centre de Castelló.

Els assistents, la majoria alumnes d’Educació i Capacitació, van poder comprovar que la figura de Carles Salvador supera a bastament el que havia estat simplement la participació i la firma de les Normes del 32 o Normes de Castelló. Salvador va ser un “salvador de mots”, perquè havia participat en l’aportació d’un vocabulari de Benassal i també havia tingut presència en la ingent obra DCVB.

foto3

Nàdia de los Rosales, Lluís Meseguer i Vicent Gª. Perales, en l’exposició sobre Carles Salvador al CEU de Castelló

Mestre, gramàtic, poeta, escriptor de poesia, narrativa, assaig, teatre, conferenciant, periodista, pedagog, polític… Carles Salvador encarna el que és un homenot integral i universal. Lluís Meseguer va enfocar el seu discurs a mena d’assaig literari.

Afirmacions com “Les mestres heu conquerit l’educació”, que abans era ofici d’hòmens; “Salvador representa la vida nova entre la ciutat, València, i el poble, Benassal”, “La ciutat no és solament física, sinó un estat d’ànim”, “No és una mania ser valencianista i escriure en valencià o pretendre viure en valencià”, “Si el país és el que és és perquè els nostres pares o avis han sigut mestres anònims”… són essències del periple que Meseguer va conduir els estudiants i els futurs mestres i formadors de les noves generacions que, ara i ací, es gesten a la UCHCEU.

foto4

Alumat assistent a la conferència de Lluís Meseguer

+INFO

Escolta l’àudio de la conferència sencera (disculpeu la qualitat de so, però la intervenció del prof. Meseguer era mòbil i passejada):

https://www.dropbox.com/s/i268zl9zrfq5hxh/Llu%C3%ADs%20Meseguer%20CEU%20Castell%C3%B3%20Carles%20Salvador%2014des15.WMA?dl=0

 

 PRÒXIMES ACTIVITATS RELACIONADES

CURSOS DE VALENCIÀ 2016 UCHCEU

Alfara, Elx i Castelló, B1-C1-C2

https://www.uchceu.es/actividades?buscar=valenci%e0&fecha=proximas

PREMI DE MAGISTERI EN VALENCIÀ (adreçat a alumnat UCHCEU d’Educació, de Màster ESO i de Capacitació i Mestre). Treballs fins al 22 d’abril de 2016.

+info: https://www.uchceu.es/actividades/2015/concursos/premi-de-magisteri-en-valencia-ceuuch-20152016

PREMI PERIODISME EN VALENCIÀ (adreçat a estudiants de Periodisme UCHCEU)

+info: https://www.uchceu.es/actividades/2015/concursos/premi-de-periodisme-en-valencia-ceuuch-20152016/inicio

 

 

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí