Carles Salvador: un mestre avançat al seu temps en temes de didàctica i ensenyament de llengües

L’acadèmic Emili Casanova i el catedràtic d’institut Josep Daniel Climent han presentat dues conferències en els campus d’Elx (2/11/2015) i d’Alfara (4/11/2015) en el marc de l’exposició itinerant acollida per la UCHCEU amb motiu de la declaració de 2015 com Any Carles Salvador per part de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).

Conferència íntegra enregistrada a Alfara del Patriarca (4 novembre 2015)

L’alumnat de Capacitació i d’Educació-Magisteri de la universitat ha pogut assistir a les conferències sobre Carles Salvador (València 1893-1955), el mestre, filòleg i escriptor valencià que durant anys va desenvolupar la seua tasca d’ensenyament primari a Almàssera i Aielo de Malferit, i posteriorment a Benassal.

Els ponents han destacat la importància d’este filòleg en la introducció de noves tècniques pedagògiques (allò de l’ensenyar a aprendre, on el centre és l’alumne) i, sobretot, en l’ensenyament en valencià. Salvador era partidari de la importància de la preparació del professorat en les tasques d’introducció de la llengua pròpia en els col·legis (correspondria al que antigament era el reciclatge o ara, el que és la Capacitació). D’ací naixia la idea de convocar cursos (Lo Rat Penat, cursos des de 1949) i la creació de materials (com ara, la Gramàtica valenciana de 1951). De fet, els primers cursos de valencià per correspondència els va promoure Carles Salvador i han perdurat fins no fa molt de temps.

Carles Salvador no va veure mai realitzat el seu somni, que el valencià s’estenguera socialment, que tinguera presència en totes les institucions, sobretot, l’escola, el bressol de l’educació. En este sentit, “el llegat de Carles Salvador no podria ser altre que el d’escampar el valencià a l’escola i la societat”. I ben bé que ho saben els nostres alumnes de Magisteri i de Capacitació.

La pròxima activitat està prevista a la UCHCEU de Castelló, on tindrem l’exposició “Carles Salvador i el seu temps” entre el 14 i el 18 de desembre. El comissari de l’exposició, Lluís Meseguer, dictarà la conferència “Carles Salvador: llengua, educació i comunicació” als estudiants de Magisteri-Educació i també de Capacitació de la seu castellonenca el CEU

Josep Daniel Climent, Vicent Garcia Perales, Emili Casanova

Josep Daniel Climent, Vicent Ferran García Perales i Emili Casanova

Fets i anècdotes:

  • Al poble d’Aielo de Malferit, on va ser mestre entre 1912 i 1915, va convocar un concurs de literatura en valencià, el premi del qual era una “Cola-Coca”, precedent de l’actual marca comercial.
  • “Un valencianista ha de ser excursionista”. I així ho era Carles Salvador
  • Tota la seua ideologia pedagògica respecte del valencià es concentra unes conferències que va fer per a mestres, publicades en 1919 amb el títol “L’idioma valencià a les escoles”. El valencià a l’escola havia d’arribar per dos raons: pedagògiques (ensenyar continguts en llengua vehicular) i biològiques (amb 1,6 milions de valencians, un total d’1,3 milions eren de llengua materna valenciana).
  • Proposta de Carles Salvador: dels 6 als 11 anys, tot en valencià; a partir dels 11 anys, introducció del castellà; als 12 anys, introducció d’una tercera llengua (que aleshores era l’esperanto). Segons Climent, “Carles Salvador tenia en la seua ment un programa molt ben estructurat”.
  • En 1915 es crea el Centre de Cultura Valenciana (actual RACV): Carles Salvador hi entrarà en contacte a partir de quan torna a València ciutat.
  • L’acció de Salvador era la difusió del valencià, i per això va escriure vora 900 articles en premsa i en més de 60 revistes de l’època. Això demostrava la importància del valencià per a este gramàtic.
  • Normes de Castelló (1932): Carles Salvador n’era un dels signants. Per a ell, la normativa era molt important i per això va ser un dels encarregats d’introduir eixes normes ortogràfiques entre el valencians, basades en les que havien triomfat a Catalunya de la mà de Pompeu Fabra.
  • Carles Salvador té escrits religiosos també importants. De fet, va ser catòlic i practicant de sempre. L’expedient de depuració que se li va practicar després de la Guerra va ser sobreseït.
  • Casanova va destacar que Carles Salvador va participar en totes les iniciatives valencianistes fins a la mort, en 1955. En este sentit “va ser un propagandista valencià”, en una època en què tot es feia en valencià, es jugava en valencià…

Conferència a Afara

Conferència a Alfara del Patriarca

Professorat de Capacitació d'Elx, amb els conferenciants

Professorat de Capacitació d’Elx

Exposició en la biblioteca de la UCHCEU a Alfara del Patriarca

Exposició en la biblioteca de la UCH a Alfara del Patriarca

Conferència a Elx

Conferència a Elx

+ INFO:

La CEU-UCH acull una sèrie de conferències sobre el mestre Carles Salvador

Conferència a Elx, blog Educació UCHCEU

Notícia sobre la conferència a Mislata

DEJA UNA RESPUESTA

Por favor ingrese su comentario!
Por favor ingrese su nombre aquí