La professora Àngels Álvarez participa en una taula redona sobre la futura ràdio autonómica

img_20161119_141247
La professora Àngels Álvarez junt a alguns dels ponents en la jornada sobre la futura ràdio autonòmica
La professora de la UCH-Ceu i co directora de Radio CEU Àngels Álvarez  va defensar «la necessitat d ´una vertadera ràdio autonònica de proximitat i amb lligams  autèntics amb la societat, la qual cosa significa  la participació de molts colectius: ràdios municipals, de les ràdios universitàries i fins i tot del les escoles». Álvarez ha participat en una jornada dedicada a la ràdio el passat dissabte 19 de novembre organitzada pel magazine Tresdeu.com,   i celebrada  a  Las Naves, Espai d´Innovació i Creació  de València,   amb el títol: Podcasting, nous formats per a una nova ràdio. La professora intervingué en la taula redona  Ràdio 3.0 a la nova RTVV.
 La  jornada mirà cap  a la ràdio pública que ve, el seu encaix territorial, el paper que tindrà la ciutadania en les noves emissions i el futur dels estudiants i els nous treballadors de la comunicació. Tenint en compte les noves ferramentes (Ràdio 3.0) es reflexionava sobre quins haurien de ser els pilars de la nova ràdio pública, Ràdio online, connexió amb els jóvens,  ús de podcasts,  situació dels treballadors, polivalència,  seu social…
 A la taula redona  partiparen   també Amàlia Garrigós (ex Ràdio ), Guillermo López (professor Universitat València) i Julio Gómez (director de Ràdio L´Om i President de Xarxa Emisores Municipals).

«És necessaria la democratització de la ràdio i  la participació dels  jóvens. A més s´ha de  remarcar la funció comunicativa i educativa,   que no siga un simple aparell de distribució.  Però també la ràdio ha de servir per explorar noves possibilitats expressives,  el llenguatge i  els gèneres s´han de revisar, i tot això està pendent a la ràdio autonòmica». La professora finalitzà llegint una cita  de Bertold Brecht: «De sobte es va tindre la possibilitat de dir-ho tot a tots, però, ben mirat, no es tenia res a dir», esperem que la futura ràdio autonòmica reflexione sobre la  seua identitat  i no caiga en errors passats», va comentar.

 

img-20161121-wa0000
Amàlia Garrigós (ex Ràdio ), Guillermo López (Universitat València), Julio Gómez (Ràdio L´Om i president de Xarxa Emisores Municipals) i Àngels Álvarez (UCH-CEU)
podcast-quadrat

 

La Jornada va servir per reflexionar sobre les noves tecnologies i de quina manera canvien a un ritme vertiginós els hàbits del públic. La ràdio, i les maneres en què les noves generacions la consumeixen no són cap excepció. Per eixa raò la primera part de la jornada estigué dedicada al  podcast, el qual ha permet a l’oient triar quan escolta els seus programes favorits, ja siga descarregant l’àudio o accendint-hi des d’alguna aplicació mòbil o web.

La implantació d’aquest format s’ha consolidat entre les ràdios online, però també entre les emissores tradicionals. En l’actualitat trobem a la xarxa una gran oferta radiofònica que ens permet accedir a cadascun dels seus programes: l’actualitat de la pilota valenciana, tertúlies, cinema i sèries, humor, música…

L’esdeveniment,  una conversa, articulada en diverses activitats per parlar dels nous continguts que necessita la societat valenciana, així com de les noves plataformes que han d’ajudar a fer-ho possible, va resultar profitós donat que s´arribà a diferentes conclusions. És el podcasting el futur de la ràdio? És ja el present? O és el complement de la ràdio analògica? Ha revolucionat la comunicació? Quina és la seua importància periodística i econòmica? Quin és el model de la ràdio per Internet? És viable?

De vesprada diversos podcasters valencians explicaren les seues experiències en micro-xarrades de cinc minuts: Cinestèsia, La Coctelera 3.0, Els Viatges de Carlos Carlos, Luxúria i Massa Pa’ La Carabassa.

 

 

podcast-2-progra

 

 

Per tancar la jornada es va  realitzar un programa especial en directe conduit per Sénia Mulayali i Mario Sancho (Tresdeu) on es tractaren temes d’actualitat i s’inclogueren diverses seccions protagonitzades pels podcasts participants, cultura, humor, viatges i festivals i cinema i sèries, entre altres.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here

Resolver: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.